Типи паркінгів у сучасних житлових комплексах

10.02.2022

Житлові комплекси сьогодення неможливо уявити без паркінгів. Автомобіль давно став справді не розкішшю, а засобом пересування, тому наявність місця для зберігання залізного коня – обов’язкова вимога до житлових проєктів, які зараз будують.

Ці вимоги прописані на законодавчому рівні та регламентуються ДБН Б.2.2-12: 2019 «Планування і забудова території». Згідно з нормами, кількість паркомісць на кожні 100 однокімнатних квартир складає 50 паркомісць. Для всіх інших квартир показники такі:

  • 100 паркомісць – для житлових об’єктів у центральні частині міста
  • 80 паркомісць – для житлових об’єктів, розташованих поза центром міста;
  • 50 паркомісць – для житлових об’єктів на околиці міста.

Тож які основні типи паркінгів зустрічаються сьогодні в житлових комплексах?

1. Підземні паркінги. Найвдаліший спосіб для зберігання авто. Тут передбачено всі необхідні комунікації. Цей тип паркінгів дозволяє захистити авто від несприятливих погодних чинників і можливого викрадення чи пошкодження. Крім того, таке паркомісце є чудовою інвестицією з опцією перепродажу або здачі в оренду.

2. Наземні паркінги. Саме їх можна найчастіше зустріти в новобудовах. Являють собою заасфальтовану територію з розміткою. У деяких випадках (але не завжди) у них може бути передбачено окрему загорожу або навіс. Доступність є головною перевагою таких паркомісць, а головним недоліком – вплив навколишнього середовища, що може негативно позначитися на терміні експлуатації авто.

3. Багатоповерхові наземні паркінги. Дозволяють вмістити більшу кількість авто порівняно з попередніми двома типами паркінгів, поєднуючи головні переваги наземних і підземних паркінгів – відносно невисоку ціну та захищеність автомобілів від примх погоди. Але масивність таких паркінгів і витрати на їхнє обслуговування не дозволяють їм користуватися популярністю в забудовників.

4. Механізовані паркінги. Це спеціальні автоматизовані бокси, що самостійно встановлюють автомобіль на паркомісце. Водій не має потреби паркуватися. Достатньо лише поставити авто на майданчик, а система зробить усе сама. Зважаючи на технічні аспекти, наразі це найменш поширений тип паркінгів у сучасних українських ЖК.

Сьогодні паркомісце можна як купити, так і взяти в оренду. Безперечно, наявність місця для зберігання автомобіля – це те, про що слід потурбуватися, коли купуєте житло в новобудові. І тип паркінгу часто теж відіграє важливу роль при виборі квартири в тому чи іншому житловому комплексі.